Decembrie 2015

Codul proiectului: POSDRU/183S/5.1/152354

Titlul proiectului: „Masuri active si integrate de ocupare pentru persoanele vulnerabile si someri de lunga durata din zonele industrializate aferente regiunilor NE si SE – O sansa in plus!

 Vrem investitii intr-un domeniu nou? Sa nu uitam de cultura
Exista un sector pe care cei mai multi antreprenori il neglijeaza. In principal, li se pare un domeniu care nu aduce profit. Acesta este insa doar un mit care s-a conturat in jurul acestui segment de piata care continua sa aduca profit semnificativ celor care stiu sa faca un management de calitatea si in aceasta zona.
Vorbim, mai exact, de managementul cultural, alaturi de toate posibilitatile care decurg de aici. Nu includem aici doar evenimentele, cat se poate de profitabile, daca sunt organizate cum trebuie, ci si tot ce inseamna cultura care… se vinde.
Diferentele intre felul in care e privita cultura de la o tara la alta sunt semnificative. Daca ne gandim, de exemplu, doar la piata de carte, exista in continuare tari fara agenti literari, iar Romania este o astfel de tara. Normalitatea in multe privinte nu isi indeplineste cu succes definitia, iar cei care pierd sunt cei care nu reusesc sa tina pasul cu timpurile.
Iar diferentele se reflecta atat intr-o coperta a cartii, cat si in modalitatea de promovare a acesteia. Daca in alte tari se organizeaza turnee de promovare a unui produs literar, in Romania este in continuare hranit mitul potrivit caruia artistul trebuie sa sufere si sa moara de foame, nefiind de bonton ca acesta sa incerce sa isi promoveze creatiile.
Aceasta mentalitate nu numai ca aduce o pierdere materiala, ci si una de esenta atunci cand vorbim despre ceea ce se pastreaza de calitate in acest domeniu.
Potrivit unui raport publicat recent de Unesco si citat de Agerpres, „sectoarele culturale si creative reprezinta 3% din PIB-ul global”, avand 29,5 milioane de angajati in intreaga lume, mai mult decat industria auto din Europa, Japonia si Statele Unite ale Americii”.
De asemenea, „veniturile industriilor culturale si creative (publicitate, arhitectura, carti, jocuri video, muzica, film, ziare si reviste, spectacole live, televiziune, arte vizuale) se ridica la 2.250 miliarde de euro, mai mult decat serviciile de telecomunicatii”.
In acelasi studiu e amintit faptul ca „sectoarele culturale si creative sunt un motor cheie al economiilor dezvoltate si in curs de dezvoltare si se numara printre sectoarele cu cea mai rapida crestere”. Nu putem scoate, asadar, din ecuatie, nici macar posibilitatea de a nu obtine venituri in viitor. Cresterea aceasta nu poate decat sa fie un semnal imbucurator in acest domeniu care a trebuit sa lupte si cu un alt mit: cel al noilor tehnologii despre care se crede, in general, ca vor duce la disparitia unor medii traditionale.
In cultura insa, ca si in alte domenii, noul reintareste vechiul, iar adaptarea la mediul prezent trebuie sa ramana o conditie esentiala a supravietuirii. Nu e nimic rau in a lua un manuscris vechi de sute de ani si in a-l transpune digital asa cum nu e nimic rau in a transforma o poveste a lui Hans Christian Andersen cu ajutorul realitatii augmentate.
Felul in care primim si digeram informatia se schimba inevitabil, iar povestile trebuie sa descopere noi modalitati de a ramane in viata daca nu vor sa se piarda. Cultura supravietuieste prin cei care continua sa o alimenteze prin astfel de eforturi care tin de adaptabilitate, iar un rol important in acest domeniu il joaca toti cei care doresc sa investeasca in aceasta zona.

 

Tineri antreprenori de succes – Cum au dezvoltat 2 frati din Ardeal o afacere de peste 2,5 milioane de euro in doar 5 ani.
Mereu in cautarea secretelor unei afaceri de succes, astazi va prezentam un interviu cu doi antreprenori din Turda care au mizat pe pardoseli si au castigat. Afacerea pe care o detin in prezent a crescut de la o cifra de afaceri de 0 la peste 2, 5 mil. de euro in prezent.
EMS Floor este o afacere de familie, fondata de fratii Claudiu si Marius Baciu in 2010 dupa ce s-au intors din Belgia. Aceștia au fost motivati de dorinta de a dovedi ca se pot realiza lucuri impresionante chiar si fara resurse semnificative. Vointa si determinare i-au ajutat să-și atingă obiectivele pana acum, dar nu se vor opri. Proiectele de amploare pe care le-au finalizat cu succes le-a dat increderea necesara pentru a dezvolta afacerea si in Romania.
Acum, la 5 ani de la infiintare, pentru ca sunt in continua crestere si autodepasirea este unul dintre teluri, nevoia unei identitati a aparut pentru cei doi frati in mod firesc. In 3 decembrie, vor sarbatori la Cluj-Napoca, la Grand Hotel Italia, impreuna cu clientii si partenerii rebranding-ul companiei.
”A New Way Of Performance”, noul slogan, sumarizeaza noua viziune de business si dorinta de a construi un brand romanesc in domeniul pardoselilor care sa exceleze in Europa.
Cum ati dezvoltat afacerea din Romania? In ce consta, mai exact activitatea voastra?
In 2010 ne-am intors in Romania si am infiintat 4m Pardoseli SRL avand in minte oferirea celor mai bune servicii de pe piata. Obiectul nostru de activitate consta in executia si aplicarea pardoselilor din rasini sintetice. Oferim solutii complete de pardosire cu implementare rapida, in proiecte de o complexitate variata, in special in domeniul Business to Business. Dar nu ne limitam doar la executie, punem foarte mare accent si pe serviciile de consultanta.
Care a fost evolutia? Cati angajati aveti in prezent?
Echipa EMS Floor este formata, momentan, din peste 50 de colegi si colaboram cu peste 100 de furnizori. Pe parcursul celor 5 ani am colaborat cu mai mult de 150 de clienti, iar toata aceasta experienta acumulata ne-a ajutat sa devenim lideri de piata la nivel national in domeniul pardoselilor industriale din rasini sintetice. Valorile, care au facut posibile toate acestea si care au dus la rezultatele de pana acum, sunt reprezentate de: Corectitudine, Profesionalism, Performanta.
Care sunt planurile de viitor?
In urmatoarea perioada ne vom concentra pe intarirea competentelor echipei in paralel cu dezvoltarea EMS Polishing, o alta societate din grupul nostru, prin care vom introduce o tehnologie noua de reconditionare a suprafetelor de beton, noi si vechi, prin slefuire.
Un alt focus va fi pe consolidarea pozitiei Hidro Systems and Technologies, parte a grupului EMS Hidro Systech, care ofera, in prezent, executii de hidroizolatii lichide. In viitorul apropiat, vom introduce in oferta societatii si executiile de hidroizolatii solide, cu membrane termosudabile, iar, in cazul proiectelor de mari dimensiuni, cu aplicari de poliuree.
”A New Way Of Performance” – rebrandigul comaniei va fi sarbatorit in 3 decembrie, la Grand Hotel Italia, in Cluj-Napoca
Pentru EMS Floor momentul rebrandingului vine ca urmare a directiei de dezvoltare catre tarile europene unde activeaza, precum Ungaria, Franta, zona Benelux, dar si la nivel mondial in tari precum Nigeria sau Kazahstan.
”Rebranding-ul companiei EMS Floor va fi sarbatorit alaturi de partenerii si clientii care ne-au fost alaturi in toti acesti ani, cei care ne-au ajutat sa ne depasim limitele si sa ajungem la nivelul de profesionalism de astazi. In cadrul acestui eveniment am pregatit multe surprize, excursii cadou, momente de magie, si degustari de vinuri fine.”, spun cei doi antreprenori.

 

Noiembrie 2015

PFA sau microîntreprindere: ce e mai avantajos să ai în 2016? Analiză comparativă

Din 2016, crește povara fiscală a PFA, astfel că ele vor plăti obligatoriu și CAS (10,5% sau 26,3%, conform opțiunii acestora) calculat la venitul net obținut, pe lângă CASS de 5,5% și impozit pe venit de 16%. În acest context se pune problema dacă suspendarea sau încetarea activității ca PFA și înființarea unei microîntreprinderi reprezintă o soluție de luat în seamă.
Ai un site de prezentare sau un magazin online? Creste-i acum performantele!

Microîntreprinderea

Până la sfârșitul anului 2015, microîtreprinderile datorează un impozit de 3% din veniturile obținute, fără alte condiții sau criterii de îndeplinit.

Începând cu 1 ianuarie 2016, vor exista mai multe cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați. Mai precis, microîntreprinderilor le va fi aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor şi numărul acestora, după cum urmează:

cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați;
cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;
cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.
Ar mai trebui să precizăm că, în timpul anului fiscal, asociații nu au voie să utilizeze banii societății în scopuri personale. După aprobarea situațiilor financiare, aceștia pot repartiza profitul la dividende, suportând un impozit suplimentar de 16% din sumă repartizată.

Urmează că de la 1 ianuarie 2016 impozitul pe dividende să scadă de la 16% la 5%, dar pentru veniturile din dividende să se datoreze și contribuția la sănătate de 5,5%, chiar dacă beneficiarul este salariat sau obține și alte venituri.

PFA

Începând cu 1 ianuarie 2016, PFA-urile datorează obligatoriu și CAS de 10,5% sau 26,3% din venitul net obținut (venituri – cheltuieli), chiar dacă obțin venituri din salarii sau nu. În prezent, obligatorii sunt impozitul pe venit de 16% și contribuția la sănătate de 5,5%.

Exemplu – Impozitare microîntreprindere vs PFA:

În cursul anului, o entitate are venituri de 100.000 lei și cheltuieli de 20.000 lei (nu există angajați).

Cât câștigă asociatul unei microînteprinderi

Societatea suportă un impozit pe venit de 3.000 lei (100.000 lei x 3%), iar profitul net va fi de 77.000 lei (100.000 lei – 23.000 lei). Pentru a utiliza banii în scop personal, asociatul va mai suporta și un impozit pe dividende. Conform modificărilor de săptămâna trecută ale noului Cod fiscal, impozitul pe dividende ar fi de 5% și s-ar datora și CASS de 5,5% pentru aceste venituri, astfel că situația s-ar prezența în următorul mod:

Impozit pe dividende – 3.850 lei (77.000 lei x 5%);
CASS- 4.235 lei (77.000 lei x 5,5%)
În acest caz, suma netă la dispoziția asociatului ar fi de 68.915 lei (77.000 lei – 3.850 lei – 4.235 lei).

Procent net (câștig/venit)= 69%

Cât câștigă o PFA

Venitul net obținut este de 80.000 lei. Astfel, persoană fizică va datora:

CAS de 8.400 lei (80.000 lei x 10,5%) și
CASS de 4.400 lei (80.000 lei x 5,5%)
Rezultă contribuții totale de 12.800 lei.

Astfel, venitul net impozabil este de 67.200 lei (80.000 lei – 12.800 lei), iar impozitul pe venit de 10.752 lei (67.200 lei x 16%). Persoana fizică va rămâne în final cu 56.448 lei (67.200 lei – 10.752 lei).

Procent net(câștig/venit) = 56%

Dacă persoană a optat pentru o contribuție la pensii de 10,5%, atunci nu va beneficia de întreg stagiu de cotizare în momentul stabilirii punctajului pentru pensie. Dacă ar fi optat pentru contribuția integrală de 26,3%, atunci situația ar fi fost:

CAS – 21.040 lei (80.000 lei x 26,3%);
CASS-4.400 lei (80.000 lei x 5,5%);
Contribuțiile totale sunt în acest caz de 25.440 lei. Astfel, venitul net impozabil este de 54.560 lei (80.000 lei – 25.440 lei), iar impozitul pe venit de 8.730 lei (54.560 lei x 16%). Persoana fizică va rămâne în final cu 45.830 lei (54.560 lei – 8.730 lei).

Procent net (câștig/venit)= 46%

PFA sau microîntreprindere: Ce alte aspecte trebuie să mai luați în calcul?

Există o serie de limite în cazul microintreprinderilor de care trebuie să țineți cont înainte de a lua decizia de închidere a PFA-ului:

dacă prin activitatea desfășurată realizați venituri mai mari de 100.000 euro, plafonul în lei fiind stabilit utilizând cursul de schimb de la sfârșitul anului precedent, atunci NU puteți fi microîntreprindere (firmele care depășesc acest plafon datorează un impozit de 16% din profitul obținut, neexistând diferențe majore între o astfel de firmă și o PFA, din punct de vedere al regimului de impozitare);
trebuie să țineți cont de obiectul de activitate desfășurat, deoarece nu puteți fi microîntreprindere dacă ponderea veniturilor din consultanță sau management depășește 20% din totalul veniturilor;
așa cum am mai precizat, în cazul unei persoane juridice, resursele financiare nu pot fi utilizate în cursul anului, ci doar după aprobarea situațiilor financiare și plata taxelor pe dividende.
pentru evidența contabilă a unei microîntreprinderi aveți nevoie de un contabil autorizat, în timp ce la PFA nu este neapărat nevoie de o persoană specializată pentru contabilitate.
Rămâne ca dumneavoastră să decideți ce sistem este mai avantajos. Funcționând ca PFA:

puteți utiliza banii obținuți și în cursul anului, iar
contribuțiile sociale suportate (la pensii și sănătate) va conferă statutul de persoană asigurată.
Bineînțeles că decizia trebuie luată în baza mai multor factori care țin de fiecare caz în parte, în acest material fiind prezentate câteva dintre cele mai semnificative criterii de apreciere. Însă, trebuie să acordați atenție și:

– marjei de profit existente,
– modul în care o societate sau o PFA sunt analizate în momentul în care se dorește obținerea unui credit,
– felul în care partenerii comerciali (clienți, furnizori) sunt influentați de forma de organizare aleasă etc.

 

Asistență Start-up

Kubert HPS SRL în parteneriat cu SC MEMO CONSULT KR SRL și Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare-IBA Bucuresti, în cadrul proiectului cu titlul „Măsuri active si integrate de ocupare pentru persoanele vulnerabile si someri de lunga durata din zonele industrializate aferente regiunilor NE si SE”, POSDRU/183/5.1/S/152354, oferă servicii gratuite de formare si consiliere profesională, mediere si orientare în carieră, dedicate grupului țintă de minim 225 persoane, șomeri, persoane inactive și persoane fără loc de muncă dintre care 38 de persoane au beneficiat de asistenta Start – Up din partea beneficiarului.

7 reguli de aur pentru afaceri de succes in 2016
Nu va fi simplu pentru nimeni sa inceapa o afacere in 2016. Nu a fost simplu nici anul acesta iar semnele ne arata ca economia nu mai are timp si spatiu pentru cei nepregatiti.
In mod concret, luptele pentru suprematie in cadrul industriilor de referinta se duc din ce in ce mai aprig. Clientii sunt din ce in ce mai usor de pierdut. Au la dispozitie o serie larga de branduri catre care isi vor directiona veniturile si vor renunta usor la companiile care nu le ofera maxim de raport calitate-pret.
Cateva dintre cele mai importante reguli pentru afaceri de succes in 2016:
1. Realizeaza ceea ce nu s-a realizat pana acum
Inovatia reprezinta singura solutie pentru a da lovitura in 2016, in 2017 sau in orice alt an doresti. Nu veni pe piata cu ceea ce deja exista. Nu vei face decat sa iti vezi potentialii clienti mergand la brandul care deja detine suprematie pe nisa pe care doresti sa te dezvolti.
Brandul care s-a impus primul ca autoritate in domeniu reprezinta de obicei si cel mai de incredere furnizor de produse si servicii catre care ne indreptam in mod natural, cu toate ca pot exista competitori mai putin vizibili care ofera mai mult si mai bun. Increderea in brand si in reputatia deja cladita inseamna mult pentru clienti, mai ales in perioada de criza, cand nimeni nu isi permite sa greseasca in privinta banilor cheltuiti.
Solutia este sa oferi ceva ce brandul de autoritate inca nu detine, ceva nou si atragator pentru potentialii clienti carora te adresezi. Poate fi o noua facilitate sau un nou set de servicii gratuite care vin la pachet cu produsele pe care le aduci pe piata. Pot fi produsele clasice pe care ceilalti le comercializeaza deja dar pe care tu le aduci cu noi functii la pachet, beneficii care le fac pe celelalte branduri competitoare sa isi piarda din valoarea afisata.
2. Angajeaza un Specialist in Resurse Umane, alaturi de care sa poti lucra pentru a atrage in companie doar oameni potriviti
De la bun inceput, daca ai alaturi de tine echipa de oameni facuti pentru posturile lor, eficienta in munca va fi maxima. Nivelul de rezultate va fi minim atunci cand alegi sa umpli golurile din firma cu oricine se nimereste.
Specialistul in Resurse Umane reprezinta omul de baza care iti poate aduce in companie oameni performanti, pasionati de domeniul lor de referinta, gata sa faca performanta si sa ramana in echipa timp indelungat.
Tot Specialistul in Resurse Umane te poate ajuta sa alegi cele mai bune forme de motivare/ retentie/ fidelizare a angajatilor tai. Fluctuatia de personal poate fi tinuta sub control tot cu ajutorul specialistilor in HR. Acest lucru iti intoarce bani inapoi in buzunar.
3. Plateste mai bine decat competitorii tai
Cei mai multi angajati pleaca din cauza salariilor, care stagneaza de multe ori sau de la bun inceput se afla cu mult sub grila de salarizare din domeniul lor de referinta
Ofera salarii atractive si bonusuri salariale pe masura. Ofera tichete de masa si asigurare medicala de calitate. Ofera cadouri de 8 Martie, Pasti si Craciun. Cu toate ca ne iubim profesiile, avem facturi, copii de dus la facultate si case de intretinut, ca toata lumea. Asigura angajatilor nivelul salarial optim si le vei castiga prezenta in companie pe termen lung, la capacitate maxima de lucru.
4. Inoata intr-un ocean albastru
Cu siguranta cunosti strategia Blue Ocean. In cuvinte simple si putine, reprezinta decizia de a ataca o nisa pe care inca nu exista aglomerare de branduri. La polul opus este oceanul rosu, insangerat de rechini care se bat pentru o participa foarte mica de teren/ clienti disponibili.
Solutia este sa iti schimbi perspectiva si sa te indrepti catre o nisa pe care iti poti oferi produsele si serviciile catre un numar cat mai mare de clienti, fara sa ai concurenta acerba.
5. Asigura-ti vizibilitatea in randul potentialilor clienti inca de la lansarea start-up-ului
Poti chiar sa apelezi la campanii de teasing inainte de marea lansare. Nu astepta sa consolidezi un buget urias ca sa incepi sa ocupi o bucata buna din atentia clientilor pe care vrei sa ii atragi.
Vizibilitatea in randul clientilor, furnizorilor, partenerilor de afaceri si potentialilor investitori reprezinta un punct bun de plecare pentru orice start-up de succes. Clientii, furnizorii, partenerii si investitorii vor sa se afilieze cu un brand de incredere, solid, transparent.
6. Pregateste-te de esecuri, obstacole, greseli si tradari
Viata ca om de afaceri este plina de suisuri si coborasuri, de despartiri, de contracte anulate in ultima secunda, de parteneriate care se incheie cand aveai mai mare nevoie de el.
Rezilienta psihologica reprezinta unul dintre punctele forte pe care trebuie sa le detii, fara doar si poate. O mare parte dintre antreprenori renunta in primele cateva luni de la start-up, in mare parte din cauza esecurilor, refuzurilor primite, parteneriatelor care nu se mai concretizeaza.
Solutia este sa inveti din fiecare esec, sa extragi lectii valoroase din greseli, sa inveti sa intorci din poignet un refuz din partea unui investitor, sa iti poti reveni din orice despartire profesionala.
7. Invata sa gestionezi banii ca un profesionist
Ia cursuri de educatie financiara inainte de a-ti pune afacerea pe picioare. Invata sa economisesti bani, sa ii investesti, sa iti construiesti o conducta pasiva de bani, sa analizezi riscurile financiare la care te supui, sa jonglezi cu datoriile bune si cu cele negative, sa realizezi un plan de afaceri care sa iti sustina start-up-ul si atunci cand ai fi pe punctul de a lua o decizie gresita.
Un plan de afaceri de succes trebuie sa reprezinte o adevarata harta, de la start-up, pana la pragul de rentabilitate, apoi pana la primii 3 ani de profit. Il ajustam pe parcurs, il imbunatatim alaturi de consultanti financiari si experti in analiza de risc. Esential ramane sa intelegem cum sa gestionam banii si cum sa ii facem sa functioneze in avantajul nostru, prin intermediul unui plan de afaceri.
Mult succes si afaceri prospere!

Septembrie   2015

Codul proiectului: POSDRU/183S/5.1/152354

Titlul proiectului: „Masuri active si integrate de ocupare pentru persoanele vulnerabile si someri de lunga durata din zonele industrializate aferente regiunilor NE si SE – O sansa in plus!

Publicat  · 14 Septembrie ·

7 IDEI DESPRE AFACERI

1.Increderea sta la baza succesului.
Intr-o lume plina de evaziune fiscala si inselaciune, sa fii de incredere este un lucru maret.
Oamenii de incredere stiu ca vanzarea nu este altceva decat transfer de incredere.
Ei stiu ca nu vand doar un produs sau serviciu, nici o idee sau un concept, ci vand incredere din prima secunda de interactiune.
Un om de afaceri care merita incredere nu face lucruri wow!, ci doar respecta niste principii de bun simt.
Isi respecta cuvantul dat, livreaza la timp, nu inseala.
Deoarece pentru un caracter excelent nu exista compromisuri si nici lucruri facute sub 100%.
Ofera incredere, pentru ca doar asa vei atrage clienti, parteneri si furnizori de incredere.

2.Esti media celor mai importanti 5 oameni din viata ta.
Ne place sau nu sa credem, semanam mult (si in multe aspecte!) cu oamenii cu care ne petrecem majoritatea timpului.
Nu degeaba spune proverbul ca „cine se-aseamana, se-aduna”.
Daca vrei sa citesti mai mult despre acest principiu, vezi articolul de aici.
Cum sunt cei 5 oameni cu care petreci cel mai mult timp?
Sunt surse de inspiratie pentru tine? Te pot invata sa ajungi unde vrei sa ajungi?
Daca nu, nu-i cazul sa renunti la relatiile respective. Poate ca-i vorba de familie sau prieteni apropiati. Tu stii cel mai bine.
Singura sugestie pe care pot sa ti-o ofer este sa investesti timp in relatiile care te ajuta sa cresti.

3.1% – 99%.
Acest principiu porneste de la intrebarea „Ce fac baietii mari din afaceri?”, iar majoritatea „granzilor” au un raspuns comun.
Unii antreprenori reusesc, in timp ce altii esueaza.
Unii prospera, in timp ce altii cad.
Unii ajung la destinatie, in timp ce altii se ratacesc pe drum.
De ce? Diferenta dintre ei consta in respectarea principiului: 1% inspiratie si 99% transpiratie.
Sa ai idei geniale este vital.
Dar fara sa le aplici consecvent, tot ce vei acumula vor fi frustrari.
Mai intai, invata, dezvolta-te, insa pe urma treci la treaba.
In orice stadiu te-ai afla cu planul tau, da-i drumul.
Daca astepti ca lucrurile sa fie perfecte, vei ramane cu planul.
„Ce fac baietii mari din afaceri?”
Muncesc cu pasiune si perseverenta.

4.Regula de aur in business: sa ai un cashflow pozitiv.
Exista o capcana in care cad in special proprietarii de afaceri aflate la inceput.
Mai precis, nu isi urmaresc cashflow-ul.
Nu verifica sa existe echilibru intre incasari si cheltuieli lunare, iar asta ucide business-ul.
Orice afacere care are cashflow negativ, intr-un timp mai scurt sau mai lung, va cadea.
De asta este important ca noii antreprenori (ca cei de la Leaders for the Future) sa invete despre managementul banilor.
Dupa cum spunea Alan Greenspan, „stapanirea cunostintelor financiare ii va impiedica pe tineri sa ia hotarari proaste, care ar necesita ani intregi pentru a fi remediate”.

5.Oricine poate gasi scuze. Tu gaseste solutii.
Toata viata ne confruntam cu natura noastra setata sa se planga.
Suntem experti cand vine vorba sa vedem ce nu merge bine, cine e vinovatul si sa negam implicarea noastra.
Dar daca asta fac toti, te intreb: Tu cu ce te deosebesti?
Ca sa stii daca ai ceva de schimbat in atitudine, intreaba-te:
Mi-as dori sa am in afacerea mea un om ca mine? Gasesc scuze sau vin cu solutii?
Oamenii din jur sunt inspirati de atitudinea pe care o ai.
De aceea, daca tu esti cel care gaseste scuze pentru orice, oamenii vor veni la tine cu…scuze. emoticon smile
Dar daca tu esti cel care ii obisnuiesti cu solutii, asta iti vor aduce si ei.
Poate chiar solutii pe care nu le-ai fi gasit singur.
Cel care gaseste scuze este o victima.
Cel care vine cu solutii este un victorios.

6.Foloseste trendul in favoarea ta.
In permanenta, sunt trenduri care cresc si care mor in piata.
Produse si servicii la mare cautare versus cele pentru care nu mai exista cerere.
Intrebarea este: Tu cum stii unde si cand sa intri pe piata, ca sa folosesti trendul in favoarea ta?
Unii spun ca e bine sa identifici trendul chiar atunci cand el incepe.
Asta inseamna sa fii pionier, sa inovezi.
Daca te afli la inceput in viata de afaceri, s-ar putea ca nu inovatia sa fie raspunsul.
Inovatia inseamna lupta sa intri pe o piata noua, iar daca tu esti la inceput, fara stabilitate (financiara si sistemica), acea lupta s-ar putea sa te doboare.
Exemplele de la care sa inveti sunt putine, in timp ce provocarile sunt nenumarate.
Altii spun sa mergi cu trendul atunci cand e la nivel maxim in piata.
De fapt, asta este o capcana des intalnita.
Cand toata lumea devine dezvoltator imobiliar, e un semn rau pentru economie.
Sfatul este simplu: Evita sa faci ce face toata lumea.
Pentru ca trendul aflat la apogeu urmeaza sa scada.
Si afacerea ta noua va cadea odata cu el.
Ce sa faci, in aceste conditii?
Sa fii in segmentul colorat cu albastru.
Adica sa mergi pe ce a inceput sa se caute si are potential sa creasca.
Cazul ideal este sa intri pe piata atunci cand rata de penetrare a produsului sau serviciului respectiv ajunge la 15-18%.
S-a dovedit ca acesta este pragul dupa care un produs va fi adoptat la scara larga in piata.
Acesta este punctul cheie din intregul trend.
Daca e prima ta afacere, nu cauta sa fii primul din piata, ci cauta sa fii cel mai bun din piata.
Iar dupa ce obtii stabilitate, poti sa inovezi si sa fii pionier, pentru ca iti permiti esecul.

7.Vorbeste pe limba clientului.
Comunicarea inseamna raspunsul pe care il primesti.
Asta inseamna ca, daca angajatii sau clientii tai n-au inteles bine sau au raspuns intr-un mod care nu iti place, nu ai comunicat eficient.
„Cum? Doar am explicat logic si pe intelesul tuturor.”
Pune-ti intrebarea: Acest „pe intelesul tuturor” la cine se refera? Oare nu cumva se refera la tine? Tu ai inteles.
Dar, vezi tu, de multe ori presupunem ca si ceilalti functioneaza ca noi.
Si nu e asa.
Unii au nevoie de exemple concrete, altii au nevoie sa puna intrebari ca sa inteleaga.
Unora e nevoie sa le spui de 2-3 ori ca sa retina, iar altora, sa le ceri sa repete ce le-ai comunicat.
De aceea, ce poti sa faci ca sa eviti problemele de comunicare, este sa:
– oferi exemple concrete (cat mai vizuale)
– spui clar ca esti deschis la intrebari
– trimiti Remindere, mai ales daca exista presiuni temporale
– pui intrebarea: Ca sa ma asigur ca am comunicat bine, puteti va rog sa imi scrieti cum ati inteles dumneavoastra oferta / mesajul? Ne va ajuta sa evitam eventualele neclaritati.

Tragand linie…
Cum ti se par cele 7 idei?

Publicat · 14 Septembrie

Vant de optimism pe piata muncii: firmele romanesti au cele mai importante intentii de angajare din ultimii sapte ani
Un studiu realizat de Manpower pe tema perspectivelor angajarii de forta de munca, pentru trimestrul patru al acestui an, arata ca angajatorii romani raporteaza o Previziune Neta de Angajare (PNA) de plus 16%, cea mai robusta prognoza privind angajarile din cele 24 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa cuprinse in cercetare.
Circa 19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si creasca personalul, 11% prevad o scadere, iar 67% nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati.
PNA rezultata este cea mai puternica raportata in Romania din ultimul trimestru al anului 2008 pana acum, imbunatatindu-se cu 4%, fata de trimestrul al treilea, si cu 8%, in comparatie cu lunile octombrie-decembrie 2014, relateaza Agerpres.
Studiul arata ca oportunitatile pentru cei care cauta un loc de munca vor fi mai numeroase, in mai mica sau mai mare masura, in toate regiunile tarii si in noua din cele zece sectoare de activitate.
Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industria prelucratoare sunt cei mai optimisti, raportand o PNA de plus 25%, cu 5% mai puternica decat cea din trimestrul al treilea si cu 13% mai robusta decat in ultimul trimestru din 2014.
Cea mai semnificativa imbunatatire de la trimestru la trimestru este in sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul, in care PNA de plus 20% este cu 12% mai puternica decat in trimestrul al treilea, in timp ce, dintr-o perspectiva anuala, cea mai mare imbunatatire este raportata in sectorul constructii, PNA de plus 18% din trimestrul patru 2015 fiind cu 21% mai puternica decat in trimestrul patru 2014.
In schimb, perspectivele din sectorul energie electrica, apa, gaz continua sa fie negative de cinci trimestre consecutiv.
In functie de regiunile tarii, prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din Centru si Nord-Vest, unde PNA este de plus14%.
Perspective pozitive s-au raportat in sase dintre cele opt regiuni.
Zonele in care previziunile sunt mai slabe decat in perioada anterioara sunt regiunea Vest, cu un declin de 10%, si Sud-Vest, care este estimata a fi cea mai putin dinamica piata a fortei de munca.
In aceasta regiune, unul din cinci angajatori se asteapta la reduceri ale personalului, in ultimul trimestru din 2015.
Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de marimea angajatorului, dar firmele cu peste 250 de angajati raman cei mai optimisti, iar micro-organizatiile cu pana la 10 angajati manifesta cea mai multa prudenta.

Publicat· 14 Septembrie ·

Ghid complet pentru firmele SRL-D: Cum si in ce conditii se pot obtine bani de la stat in 2015, acum ca a fost modificat programul

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri a fost modificat, astfel incat firmele organizate ca SRL-D vor trebui sa respecte noi reguli procedurale pentru a primi de la stat finantarea nerambursabila de pana la 10.000 de euro, ce se acorda in cadrul acestui program guvernamental.
Guvernul a aprobat saptamana trecuta, prin HG nr. 679/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 654 din 28 august 2015, o serie de modificari la desfasurarea Programului de stimulare a infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, iar Procedura de implementare a schemei transparente de ajutor de minimis prevazute in cadrul acestui program a aparut in Monitorul Oficial, nr. 666 din 2 septembrie 2015.

Programul este implementat de catre Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri (MEIMMMA), prin Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM (DPAIPIMM) si Oficiile Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) si isi propune incurajarea si stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Potrivit actului normativ, bugetul alocat in 2015 este de 19.300.000 lei, iar autoritatile estimeaza ca aproximativ 430 de persoane vor beneficia de acordarea unor sume nerambursabile.

Ce este programul SRL-D si cine poate aplica?

Programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata – Debutant), instituit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2011, vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (44.821 lei), din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.

In cadrul programului pot aplica toti cei care doresc sa isi deschida o afacere pentru prima data, indiferent de varsta.

In trecut, prevederile vizau doar “intreprinzatorii tineri”, persoane sub 35 de ani care debutau in afaceri, dar dispozitia care impunea varsta de pana la 35 ani a fost eliminata in iulie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 97/2014. De atunci, sintagma intreprinzator tanar a fost inlocuita cu sintagma intreprinzator debutant in afaceri, astfel incat in prezent beneficiarul trebuie sa aiba doar capacitate deplina de exercitiu si sa nu mai fi desfasurat activitati economice in trecut.

OUG nr. 6/2011 stabileste conditiile de participare in cadrul programului de accesare a creditelor nerambursabile de pana la 10.000 de euro. Astfel, cei care vor sa obtina un credit prin intermediul acestui program guvernamental trebuie sa:

a) aiba capacitate juridica deplina de exercitiu;
b) anterior datei inmatricularii societatii in registrul comertului nu au mai detinut si nu detin calitatea de actionar sau asociat al unei intreprinderi constituite in Spatiul Economic European;
c) infiinteze pentru prima data o societate cu raspundere limitata in conditiile Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale.
d) completeze o declaratie pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale, ca indeplineste conditiile prevazute la lit. b), pe care o depune la registrul comertului odata cu cererea de inmatriculare a societatii;
e) sa nu mai fi beneficiat de finantare in cadrul acestui Program.

In acelasi timp, actul normativ prevede si o serie de obligatii referitoare la statutul microintreprinderii pentru care se acorda creditul:

este societate comerciala cu raspundere limitata-debutant (SRL-D), care functioneaza pe durata nedeterminata, in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se obtine la data inmatricularii la Registrul Comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul sau social;
se incadreaza in categoria microintreprinderilor in conditiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale OUG nr. 6/2011;
este infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati;
este administrata de asociatul unic, de unul sau mai multi administratori dintre asociati;
sa nu fi depasit plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare pentru o intreprindere unica si 100.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare pentru beneficiarii care desfasoara activitati de transport de marfuri in contul tertilor sau contra-cost;
sa nu aiba datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru;
sa nu fie in stare de dificultate – dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;
sa nu fi fost subiectul unei decizii a Comisiei Europene / OTIMMC de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care au facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta sa fie deja executata si creanta integral recuperata, cu penalitati aferente.
are in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN Rev 2).
In ce domenii nu pot activa firmele debutante?

Legislatia in vigoare stabileste o serie de limitari atunci cand vine vorba de grupele de activitate ce pot fi incluse ca obiect de activitate al unei societati debutante.

Astfel, NU se vor putea obtine bani pentru:

intermedieri financiare si asigurari;
tranzactii imobiliare;
activitati de jocuri de noroc si pariuri;
productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope (de exemplu: fabricarea explozivilor, fabricarea produselor din tutun sau comertul cu amanuntul al bauturilor);
activitati de pescuit si acvacultura;
activitati legate de productia primara a produselor agricole;
ajutoare destinate agentilor economici care activeaza in sectorul carbonifer;
ajutoare pentru achizitionarea vehiculelor de transport rutier de marfa acordate agentilor economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfa in contul tertilor sau contra cost.
Inscrierile se fac on-line

Noul act normativ completeaza si clarifica anumite aspecte legate de implementare practica a programului destinat antreprenorilor debutanti in afaceri.

Conform noilor reglementari, inscrierea proiectelor in acest program se va face exclusiv on-line pe site-ul www.aippimm.ro, pe baza de username si parola, in sesiuni semestriale de 15 zile calendaristice, pana la epuizarea bugetului alocat programului.

Dupa crearea contului de inscriere aplicatia va trimite automat pe adresa de e-mail a solicitantului un mesaj si un link de confirmare. Dupa confirmare, aplicatia de inregistrare a planului de afaceri va deveni activa pentru completarea on-line a planului de afaceri si incarcarea in aplicatie a documentelor solicitate.

„In vederea inscrierii in cadrul programului, microintreprinderea «SRL-D» va completa si va transmite planul de afaceri incepand cu ora 10.00 a primei zile de inscriere, timp de 15 zile calendaristice de la demararea inscrierii in program, pana la ora 20.00 a ultimei zile de inscriere, cu posibilitatea de deschidere a unei noi sesiuni de inscriere pana la epuizarea bugetului alocat programului”, se precizeaza in textul de lege.

Pana acum, potrivit vechilor prevederi, inscrierea on-line a proiectelor se facea in sesiune continua.

Atentie! In cazul in care nu sunt completate coerent si cu detalii toate punctele si subpunctele din cadrul fiecarei sectiuni a planului de afaceri, aplicantul va primi scrisoare de respingere.

Evaluarea planurilor de afaceri se va face dupa noi criterii

Cele mai recente dispozitii introduc si noi criterii pe baza carora vor fi evaluate planurile de afaceri inscrise in programul SRL-D.

Astfel, admiterea in program se va face in ordinea punctajului obtinut la evaluarea planurilor de afaceri depuse on-line, punandu-se astfel accentul pe calitatea planului de afaceri. Inainte de aceasta modificare, admiterea in program se facea in functie de ordinea inscrierilor.

Mai precis, de acum inainte punctajul minim acceptat este de 60 puncte din totalul celor 100 posibile, iar aplicatia SRL-D va genera automat aplicantilor ce nu se inscriu in punctajul minim mesajul „nu indepliniti criteriul de minim 60 de puncte” in momentul transmiterii planului de afaceri.

La punctaje egale, departajarea se va face in functie de urmatoarele criterii:

numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create in cadrul proiectului;
achizitia de echipamente tehnologice;
activitatea pe care acceseaza programul;
curs de anteprenoriat;
asociatul/administratorul SRL-D este somer sau absolvent din anul precedent la data inscrierii la Registrul Comertului;
data si ora inscrierii in program.
Dupa aceasta etapa, aplicatia electronica va genera un numar de identificare pentru fiecare proiect, denumit numar RUE, adica numar in Registrul Unic Electronic.

Important! Microintreprinderile SRL-D vor putea beneficia de finantare in cadrul programului o singura data.

Evaluarea planurilor de afaceri se face pe baza punctajului obtinut, iar verificarea veridicitatii si coerentei informatiilor inscrise in planul de afaceri se realizeaza de catre OTIMMC. Pana acum, evaluarea planului de afacere era realizata de Ministerul Economiei.

Avizarea verificarilor se face de catre DPAIPIMM.

Aplicantii ale caror planuri de afaceri se implementeaza cu componenta de credit si care obtin cel putin punctaj minim in urma verificarilor efectuate vor incheia contractul de finantare cu OTIMMC dupa prezentarea dovezii cofinantarii. Dovezile de cofinantare pot fi urmatoarele:

contractul de credit emis de un finantator de credit autorizat;
dovezile certe privind capacitatea de cofinantare a proiectului, respectiv prezentarea scrisorii de confort, extras de cont care sa demonstreze ca beneficiarul dispune de suma necesara cofinantarii/contract/linie de credit, emise de un finantator de credit autorizat din Romania si care vor acoperi cel putin valoarea finantarii proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinantare din cheltuieli eligibile.
Tipurile de ajutor financiar si alte facilitati acordate

Prin Program se finanteaza implementarea Planurilor de Afaceri, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute, in urmatoarele conditii:

alocatie Financiara Nerambursabila – maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 44.821 lei/beneficiar;
contributie proprie sau credit bancar – minim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
Obiectul finantarii trebuie sa se incadreze in una sau mai multe din urmatoarele categorii eligibile:

  1. Investitiile in active corporale referitoare la:

Terenuri pentru realizarea de constructii/amenajare efectuate in cadrul proiectului, destinate activitatii pentru care s-a solicitat finantarea;
Achizitionarea de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare (spatii de birouri, productie, depozitare etc);
Achizitionarea de mobilier pentru dotarea spatiilor amenajate;
Echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masura, control si reglare, tehnica de calcul etc;
Achizitionarea de autoutilitare din categoria N1, N2, N3, cu exceptia vehiculelor de teren simbol G;
2. Investitiile in active necorporale referitoare la: brevete de inventie, design industrial, marci de produse si servicii (francize, etichetare ecologica, licente si software, etc.); realizare site (maxim 10.000 lei).

  1. Alte costuri de operare referitoare la:

Costuri curente: materii prime, marfuri, materiale consumabile, materiale auxiliare;
Costuri de personal: salarii, costuri asigurari sociale;
Costuri de training si formare personal;
Servicii externe: contabilitate, consultanta fiscala, consultanta juridica, consultanta in management, consultanta IT, consultanta PR, consultanta pentru intocmirea planului de afaceri (aceasta fiind singura cheltuiala care se poate realiza inainte de semnarea contractului de finantare), costuri legate de incalzire, gaz, electricitate, curatenie, reparatii, asigurare, apa/canal, gunoi, costuri legate de procesul de vanzare; costuri administrative, chirii pentru spatii de birouri, productie, de desfasurare activitati comerciale si prestari servicii, depozitare ec.
Nota: Solicitantul va face dovada inchirierii spatiului pentru care solicita chiria pe o perioada de cel putin 3 ani.

Pentru a fi incluse in investitia eligibila, activele corporale si necorporale trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa ramana in proprietatea microintreprinderii SRL-D care a beneficiat de ajutor de minimis minimum 3 ani;
sa fie considerate active (mijloace fixe) sau obiecte de inventar;
sa fie achizitionate in conditii de piata, respectiv sa fie intocmit un dosar de achizitie;
sa fie incluse in categoria activelor proprii ale microintreprinderii SRL-D, sa ramana in locatia acesteia pentru cel putin 3 ani.
Pe langa alocatia nerambursabila in valoare de cel mult 44.821 lei (echivalentul a 10.000 euro), Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM acorda garantii pentru creditele contractate de „SRL-D” in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.

Totodata, firmele SRL-D sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

De asemenea, pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii nu sunt datorate taxe, solicitantul fiind scutit si de la plata acestora.

Programul a fost prelungit pana in 2020

In vara anului 2013, Guvernul a decis sa prelungeasca acest program pana in anul 2020, pentru ca un numar de cel putin 550 de debutanti in afaceri pe an sa beneficieze de sprijin financiar din partea statului pentru inca sapte ani.

„Luand in considerare necesitatea aplicarii lui si in urmatorii ani, Guvernul a aprobat prin hotarare prelungirea aplicarii acestui program pentru perioada 2013-2020, pentru un numar de cel putin 550 de beneficiari in fiecare an, prin asigurarea, din bugetul aprobat anual Ministerului Economiei a sumelor necesare pentru plata alocatiilor financiare nerambursabile necesare”, informa Guvernul in 2013.

Nota: Potrivit reglementarilor in vigoare, solicitantii care nu au acces la un computer beneficiaza pentru inscrierea on-line de asistenta gratuita din partea OTIMMC din raza teritoriala a SRL-D, primind consiliere, instruire si sprijin din partea institutiei.

 

AGENTIA PENTRU IMPLEMENTAREA PROIECTELOR SI PROGRAMELOR PENTRU IMM-URI

AIPPIMM.RO|DE DEVELOPED BY MEDIANET DESIGN – WWW.MEDIANETDESIGN.RO

Publicat · 21 Septembrie ·

De la un simplu curs poți crea o adevărată afacere!

Curs GRATUIT de Patiser!
http://stirileprotv.ro/…/afacerile-pornite-din-idei-simple-…

 

Afacerile pornite din idei simple au schimbat peisajul culinar. Cati bani faci in Capitala din…

In timp ce multe persoane asteapta sa le pice din cer o idee “revolutionara” de afacere, acesti romani au demonstrat ca poti avea succes si cu produse simple,…

STIRILEPROTV.RO

Top of Form

Publicat · 30 septembrie la 12:49 ·

Studentii care vor sa-si deschida o afacere ar putea sa-si faca gratuit PFA sau II

Studentii care vor sa-si faca o afacere proprie ar putea sa fie scutiti de plata taxelor pentru infiintarea persoanei fizice autorizate (PFA) sau a intreprinderii individuale (II), potrivit unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Totusi, pentru a beneficia de gratuitate, acestia vor trebui sa indeplineasca anumite conditii.

Prevederile prin care studentii care vor sa infiinteze o afacere proprie ar urma sa fie scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a unei PFA sau a unei II sunt cuprinse intr-un Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Propunerea de act normativ aflata pe lista de vot final a deputatilor a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, acum mai bine de sapte ani, dar abia zilele trecute a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

Prin urmare, daca deputatii vor adopta documentul, pentru a se aplica, acesta va mai trebui doar sa fie promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Nota: Propunerea legislativa include mai multe dispozitii importante pentru PFA, II si intreprinderile familiale.

Scutire de la plata taxelor si asistenta gratuita

In Raportul Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, prin care se propune adoptarea proiectului cu amendamente, sunt incluse cateva prevederi referitoate la facilitarea infiintarii de PFA si II de catre studenti.

Astfel, in anumite conditii, toti studentii care isi vor infiinta un PFA sau o II vor fi scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare la Oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale. Mai mult, acestia vor beneficia de consiliere gratuita, urmand a fi exceptati de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de Oficiile Registrului Comertului.

„Studentii care vor sa infiinteze o afacere proprie sunt scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a unui PFA sau a unei intreprinderi individuale prin oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, precum si de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de aceste oficii”, scrie in propunerea legislativa.

Deputatii Comisiei pentru industrii si servicii care au introdus amendamentul au explicat ca, in cazul in care studentii doresc sa infiinteze o afacere proprie, este necesar ca statul sa acorde unele facilitati si sa simplifice astfel procedurile. In acest fel, tinerii antreprenori vor fi incurajati sa desfasoare activitati economice.

In ce conditii isi vor deschide gratuit studentii PFA sau II?

Pentru a obtine calitatea de PFA sau titular al unei II si pentru a beneficia de prevederile mentionate anterior, studentul va trebui sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:

sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior acreditata in Romania;
sa fie cel putin in anul II de studiu si sa fi promovat integral, la data solicitarii, toate cerintele programei de invatamant prevazute de senatul institutiei;
sa nu fi implinit varsta de 30 de ani.
Potrivit documentului, cererea de inregistrare si autorizare a functionarii PFA sau a II va fi insotita de un act doveditor emis de institutia de invatamant superior, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile prezentate la primele doua puncte de mai sus.

Atentie! Prevederile prezentate in acest articol NU se aplica momentan. Ele fac parte dintr-un proiect de lege care, pentru a se aplica, trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial.

August 2015

MODIFICARI LA PROGRAMUL SRL-D: NOI CONDITII IN CARE FIRMELE NOU-INFIINTATE VOR PRIMI FINANTARE DE LA STAT.

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotarare, o serie de modificari la desfasurarea Programului de stimulare a infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri.
Noul act normativ are ca scop, potrivit unui comunicat de presa emis de Executiv, completarea si clarificarea aspectelor de implementare practica a programului destinat antreprenorilor debutanti in afaceri, adica acele persoane care desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata (SRL-D).
Conform noilor reglementari adoptate de Guvern, inscrierea proiectelor in acest program se va face exclusiv online, pe baza de username si parola, in sesiuni semestriale de 15 zile calendaristice, pana la epuizarea bugetului alocat programului. In momentul de fata, potrivit prevederilor in vigoare, inscrierea on-line a proiectelor se face in sesiune continua.
Totodata, solicitantii care nu au acces la un computer beneficiaza pentru inscrierea on-line de asistenta gratuita din partea Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) din raza teritoriala a SRL-D, primind consiliere, instruire si sprijin din partea institutiei.
Evaluarea planurilor de afaceri se va face dupa noi criterii
Noul act normativ adoptat de Guvern introduce si noi criterii pe baza carora vor fi evaluate planurile de afaceri inscrise in programul SRL-D.
Concret, admiterea in program se va face in ordinea punctajului obtinut la evaluarea planurilor de afaceri depuse on-line, punandu-se astfel accentul pe calitatea planului de afaceri. Momentan, admiterea in program se face in functie de ordinea inscrierilor.
Mai precis, potrivit noilor reglementari ale Executivului, punctajul minim acceptat este de 60 puncte, iar aplicatia SRL-D va genera automat aplicantilor ce nu se inscriu in punctajul minim mesajul „nu indepliniti criteriul de minim 60 de puncte” in momentul transmiterii planului de afaceri.
La punctaje egale, departajarea se va face in functie de:
numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create in cadrul Programului;
achizitia de echipamente tehnologice;
activitatea pe care acceseaza programul;
curs de anteprenoriat;
asociatul/administratorul SRL-D este somer sau absolvent din anul precedent la data inscrierii la Registrul Comertului;
data si ora inscrierii in program.
Dupa aceasta etapa, aplicatia electronica va genera un numar de identificare pentru fiecare proiect, denumit numar RUE, adica numar in Registrul Unic Electronic.
Atentie! Microintreprinderile SRL-D vor beneficia de finantare in cadrul programului o singura data.
Evaluarea planurilor de afaceri se face pe baza punctajului obtinut, iar verificarea veridicitatii si coerentei informatiilor inscrise in planul de afaceri se realizeaza de catre Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC). In prezent, evaluarea planului de afacere era realizata de Ministerul Economiei.
Avizarea verificarilor se face de catre Directia de Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
Aplicantii ale caror planuri de afaceri se implementeaza cu componenta de credit si care obtin cel putin punctaj minim in urma verificarilor efectuate vor incheia contractul de finantare cu OTIMMC dupa prezentarea dovezii cofinantarii. Dovezile de cofinantare pot fi urmatoarele:
contractul de credit emis de un finantator de credit autorizat;
dovezile certe privind capacitatea de cofinantare a proiectului respectiv (prezentarea scrisorii de confort, extras de cont care sa demonstreze ca beneficiarul dispune de suma necesara cofinantarii/contract/linie de credit, emise de un finantator de credit autorizat din Romania si care vor acoperi cel putin valoarea finantarii proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinantare din cheltuieli eligibile.
Aplicantii ale caror planuri de afaceri se implementeaza cu componenta de credit vor prezenta dovada cofinantarii in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii prin posta electronica a notificarii privind acordul de principiu de finantare.
In aceasta perioada aplicantii pot solicita pentru implementarea planului de afaceri aprobarea OTIMMC pentru inlocuirea componentei de credit cu componenta de aport propriu. In aceasta situatie se va semna contractul de finantare in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii aprobarii.
Ce este Programul SRL-D si cui se adreseaza?
Programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata – Debutant), instituit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2011, vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalent in lei), din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.
In cadrul programului pot aplica toti cei care doresc sa isi deschida o afacere pentru prima data, indiferent de varsta.
In trecut, prevederile vizau doar “intreprinzatorii tineri”, persoane sub 35 de ani care debutau in afaceri, dar dispozitia care impunea varsta de pana la 35 ani a fost eliminata in iulie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 97/2014. De atunci, sintagma intreprinzator tanar a fost inlocuita cu sintagma intreprinzator debutant in afaceri, astfel incat in prezent beneficiarul trebuie sa aiba doar capacitate deplina de exercitiu si sa nu mai fi desfasurat activitati economice in trecut.
Finantarea in perioada 2015-2020 a programului pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile (AFN) se va face pentru cel putin 550 de microintreprinderi pe an si se asigura din bugetul aprobat anual al Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.
Ce facilitati se acorda firmelor SRL-D?
In cadrul acestui program, firmele infiintate de debutanti in afaceri pot primi o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face vor dovada surselor de cofinantare.
Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in lei, in limita plafonului aprobat de Ministerul Economiei.
Totodata, Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM acorda garantii pentru creditele contractate de „SRL-D” in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.
Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.
De asemenea, pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii nu sunt datorate taxe, solicitantul fiind scutit si de la plata acestora.

http://www.avocatnet.ro/…/Modificari-la-programul-SRL-D-Noi…

August 2015

Înainte de a merge la un interviu, trebuie sa faceti niste investigatii: Faceti cercetari. Familiarizati-va cu cerintele pentru slujba, cu istoria companiei si cu bransa!

http://jobs.bizoo.ro/sfaturi.php?id=13

IULIE 2015

O şansă în plus

BANII TREBUIE SA VINA DIN BINELE PE CARE IL FACI UNEI AUDIENTE TINTA. CATI MAI GANDESC ASA? CATI AU GANDIT VREODATA ASA ?

Sunt la unul dintre cele mai bune evenimente de marketing din Romania. Ma aflu intr-o sala ticsita de specialisti in branding, vanzari, marketing, digital marketing, neuro-marketing (nisa care ma infricoseaza din start), advertising, adsense, adwords si tot restul pachetului. Aud oameni care seframanta sa afle cum sa procedeze sa alimenteze dorinta consumatorului de a achizitiona produse variate. Unii sunt de-a dreptul minunati ca au la dispozitie atatea informatii de care sa se ajute sa pentreze o audienta cu mesaje de eficienta garantata. Euforie pentru unii, infricosator pentru mine pentru ca nu stiu cine apasa pe butoane, cui va reveni aceasta putere, cine sunt oamenii pe mainile carora vor ajunge aceste instrumente de lucru, ce produse sunt fortate sa prinda la public.
Putini se intereseaza cu privire la produsele pe care le vand. Putini stiu ce vand. Sunt putini cei carora le pasa ca promoveaza produse care nu fac niciun bine oamenilor. Vor ajuta la diseminarea unui mesaj prin care vand produse inutile in cel mai bun caz sau nocive, in cel mai rau caz, unor oameni ca ei insisi, unor oameni precum rudele lor, prietenii lor, fratii si surorile lor.
Nu ne pasa. Am ajuns sa mancam mult si prost. Am ajuns sa folosim chimicale care ne imbolnavesc. Am ajuns sa folosim tehnologie care ne radiaza incet dar sigur. Si apoi cautam vindecare in medicamente care ne imbolnavesc prin alte cai.
Avem nevoie de oameni care sa gandeasca limpede, acum mai mult ca niciodata. Avem nevoie de agricultori care sa ofere productii de legume si fructe sanatoase. Avem nevoie de producatori care sa calibreze calitatea si siguranta produselor cu gandul ca le vor folosi oamenii care le sunt dragi.
Avem nevoie de antreprenori care sa intelaga ca sunt responsabili pentru mai mult decat cifra de afaceri de la final de an.
Avem nevoie de antreprenori buni, cu frica de repercusiunile unor decizii luate pe fuga, decizii luate cu ochii pe jumatate inchisi. Avem nevoie de antreprenori care sa inteleaga ca au o putere mai mare decat isi imagineaza. Conteaza mult cum isi vor folosi puterea. Ei inclina, mai mult sau mai putin, balanta pentru consumatorii lor, spre bine sau spre rau, spre sanatate sau spre boala, spre prosperitate sau spre saracie crunta.
Sa avem succes in tot ce facem si sa facem totul cu minte limpede!
Stiri si analize economice – Consultanta in afaceri – Manager.ro
Portal de stiri si analize economice interne si externe cele mai proaspete stiri si consultanta in afaceri
MANAGER.RO

Stiri si analize economice – Consultanta in afaceri – Manager.ro

Portal de stiri si analize economice interne si externe cele mai proaspete stiri si consultanta in afaceri

MANAGER.RO

Top of Form

Impact – 11 persoane


O şansă în plus

http://onlinereport.ro/statul-iti-da-acum-10-000-de-euro-a…/

MAI SUNT DOAR CÂTEVA ZILE PÂNĂ LA ÎNCEPEREA ÎNSCRIERILOR ÎN PROGRAMUL GUVERNAMENTAL SRL-D 2015, PRIN CARE STATUL ROMÂN OFERĂ O FINANŢARE NERAMBURSABILĂ DE PÂNĂ LA 10.000 DE EURO TINERILOR ROMÂNI CARE ÎŞI DESCHID PENTRU PRIMA DATĂ O AFACERE, CONFORM CALENDARULUI ANUNŢAT ANTERIOR DE AGENŢIA PENTRU IMPLEMENTAREA PROIECTELOR ŞI PROGRAMELOR PENTRU IMM-URI.

Statul îți dă ACUM 10.000 de euro. Află care sunt condițiile că să îi primești | onlinereport.ro

Mai sunt doar câteva zile până la începerea înscrierilor în programul guvernamental SRL-D 2015, prin care statul român oferă o finanţare…

ONLINEREPORT.RO

Top of Form

Impact – 16 persoane

O şansă în plus

Publicat · 22 iulie la 10:56 ·

E OFICIAL: FIRMELE SI PFA-URILE NU MAI SUNT OBLIGATE SA ISI STAMPILEZE DOCUMENTELE. DE CAND SE POT ELIMINA STAMPILELE?

Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica vor scapa in cateva zile de obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la institutiile statului, potrivit unei ordonante publicate luni in Monitorul Oficial.

completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 540 din 20 iulie 2015 si intra in vigoare in trei zile de la publicare, adica in 23 iulie 2015.
Actul normativ prevede, printre altele, eliminarea obligativitatii folosirii stampilei pentru documentele depuse la institutiile si autoritatile statului.

http://www.avocatnet.ro/…/E-oficial-firmele-si-PFA-urile-nu…

E oficial: firmele si PFA-urile nu mai sunt obligate sa isi stampileze documentele. De cand se…

Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica vor scapa in cateva zile de obligatia de a aplica stampila pe…

AVOCATNET.RO|DE LEGALNET

 

 

IUNIE 2015

9 IDEI DE AFACERI CARE MERG BINE PE TIMP DE CRIZA.
Cei mai multi intreprinzatori se orienteaza in prezent spre afacerile care pot fi puse in aplicare cu bani putini si care isi pot amortiza costurile intr-un interval de timp avantajos. Atata timp cat suntem inca in criza interesul pentru afacerile mici ramane crescut, ele fiind mai accesibile, mai atractive si mult mai usor de pus in practica. Oricum, orice mare afacere a inceput de la o mica afacere!
Mai mult, intr-o afacere mica putem investi treptat, dupa posiblitati, fie ca vorbim despre un business inceput la oras, fie la tara, pe un teren agricol sau in zone de trafic intens. Tocmai pentru ca situatia economica este incerta se recomanda sa nu pornesti afacerea fara a avea toate informatiile necesare si un mic plan de afaceri.
Iata cele 9 idei de afaceri care merg bine pe timp de criza:
1. Afaceri online de nisa. Spre exemplu, PR online de nisa (pentru domeniul muzical, restaurante, medical, IT, imobiliar etc.).
2. Infiintarea unor ferme mici, ferme de familie pot aduce o productie diversificata si, o astfel de afacere, face fata mai usor crizelor si schimbarilor de pe piata.
In functie de zona si posibilitati se poate infiinta o ferma de crestere a animalelor (capre, porci ecologici, caini de rasa etc.) initierea unei culturi exotice (curmal, lavanda, mac alb) sau cultivarea trufelor.
3. Covrigarie, placintarie, gogoserie – afaceri mici cu flux continuu si clientela fidela. Covrigaria-gogoseria-placintaria fac parte din marea familie a afacerilor fast-food. Vad bun, produse gustoase si aspectuoase, pret competitiv – iata factorii de care depinde reusita in afaceri!
4. Mic magazin cu de toate sau magazin specializat: vinarie, haine second hand, produse naturale sau ecologice, toate acestea sunt afaceri care merg bine pe timp de criza.
5. Atelier de reparatii auto, vulcanizare, service auto, piese auto.
6. Exploatarea unei plantatii profitabile: de nuc, catina, afine, goji etc.
7. Cafenea, cafenea mobila, ceainarie, microberarie sau pub. Toate acestea s-au dovedit a fi afaceri foarte profitabile pe timp de criza.
8. Consultanta in diverse domenii: financiara, de imagine, fonduri europene, afaceri etc.
9. Cultivarea si/sau comercializarea de condimente si plante medicinale cautate (salvie, menta, galbenele, valeriana, ginseng, aloe etc.).
Vorbim tot de afaceri mici si profitabile tinand cont de faptul ca nivelul consumului de plante medicinale si condimentare a crescut in mod considerabil in ultimii ani.

Femeile in afaceri! In ce investesc si cum se descurca in jungla din economie

Aproape 40% dintre afacerile din Romania sunt conduse de femei, din pozitia de patron sau actionar majoritar, releva un studiu efectuat de agentia de business information si credit risk management KeysFin. Cele mai multe „business woman” fac afaceri in comert si consultanta!

Potrivit datelor statistice, disponibile in baza de date KeysFin, femeile reprezinta 160.109 din totalul de 444.748 actionari majoritari la cele 434.239 de societati comerciale luate in calcul.

„Daca ar fi sa facem portretul robot al femeii care face afaceri in calitate de actionar majoritar, care decide, si nu de angajat, aceasta are varsta medie de 35-50 ani, locuieste la oras, are studii superioare si este focusata pe comert”, spun analistii de la KeysFin.

Studiul realizat de KeysFin arata ca cele mai multe femei implicate in business sunt in Capitala (26.255), Cluj (7284), Constanta (6870), Timis (6099) si Bihor (5316).

Afacerile derulate de femeile de afaceri romance s-au ridicat, in 2013, la nivelul de 71,4 miliarde de ei, o suma ce reprezinta peste 22% din totalul afacerilor celor peste 400.000 de firme luate in calcul de Keysfin.

Statistica KeysFin arata ca cele mai multe femei implicate in business din pozitia de actionar majoritar sunt romance, in total 143.365. Tot in tara noastra fac afaceri, printre altele, 144 de chinezoaice, peste 200 de nemtoaice si italience, 72 de femei din Republica Moldova, 39 de austriece, 38 de turcoaice, 34 de frantuzoaice, 27 de unguroaice si 24 de femei din SUA.

In privinta domeniilor de activitate, cele mai multe femei prefera sa faca afaceri in comert. Peste 23.000 de firme care sunt conduse sau au actionari majoritari persoane de sex feminin activeaza in acest domeniu, atat in sectorul alimentar cat si in alte activitati ce tin de retail, inclusiv comertul cu imbracaminte.

De interes pentru femeile din Romania sunt si afacerile din sectorul consultantei pentru afaceri si management, unde activeaza aproape 5000 de firme.

De remarcat si faptul ca femeile reprezinta o prezenta activa si intr-un sector rezervat, de obicei barbatilor. Sunt peste 4300 de firme care deruleaza afaceri de transport marfa si persoane.

Un alt domeniu in care femeile sunt o prezenta activa este cel al contabilitatii, audit financiar si consultanta in domeniul fiscal, dovada cele 3894 de firme inregistrate in acest sector si care au actionari majoritari persoane de sex feminin.

Suprinzator este faptul ca, desi ne-am fi asteptat sa fie unul dintre primele locuri in clasamentul domeniilor de business preferate de femei, coafura si alte activitati de infrumusetare se afla abia pe locul IX in clasament.

In top 10 cele mai interesante domenii pentru femeile de afaceri din Romania mai apar lucrarile de constructii (3231 firme), baruri si activitati de servire a bauturilor (2895 companii) si farmacii (2237 firme).

Statistica KeysFin mai arata, totodata, ca majoritatea firmelor in care sunt implicate femei in calitate de actionar majoritar au, in medie, trei salariati si o cifra de afaceri de pana in 500.000 lei.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

CUM SA DEVII MILIONAR: SECRETELE UNUI ANTREPRENOR DE SUCCES.
Visam fara incetare la o viata fara griji, la bogatii, ne imaginam cum ar fi ca oamenii sa ne recunoasca meritele, sa ne admire si sa fim proprii nostri sefi.

Ideea de a avea propria afacere si de a deveni milionar, pana in 30 de ani, pare ceva greu de inchipuit si aproape imposibil. Reusita in afaceri necesita munca si perseverenta, intrucat nu exista niciun duh care sa iasa miraculos dintr-o lampa si sa-ti indeplineasca orice dorinta. Cu toate acestea, succesul poate fi atins mai usor decat crezi, daca stii ce pasi sa urmezi si esti determinat sa ajungi acolo unde iti doresti. Iata cum:

Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/…/secretele-unui-antreprenor-de-s…

Cum sa devii milionar: secretele unui antreprenor de succes

Visam fara incetare la o viata fara griji, la bogatii, ne imaginam cum ar fi ca oamenii sa ne recunoasca meritele, sa ne admire si sa fim proprii nostri sefi.

WALL-STREET.RO

CE TREBUIE SA STII DACA VREI SA AI O FIRMA NEPLATITOARE DE TVA

Inainte de toate trebuie mentionat ca poti fi neplatitor de TVA doar daca ai incasari sub 65.000 E anual. Daca depasesti acest plafon treci automat la platitor de TVA. Si nu cumperi produsul din magazin fara tva, doar ca nu-l evidentiezi in contabilitate.

Care sunt avantajele firmei neplatitoare de TVA?
Facturati fara TVA ceea ce face ca serviciul dvs sa fie mai ieftin automat cu valoarea tva-ului (24% brut), scapati de bataia de cap a declaratiilor cu TVA-ul (contabilul va costa mai putin), birocratia aferenta este mai mica (in primul rand la controalele ANAF-ului ).
Dezavantaje: La toate produsele cumparate nu va puteti recupera TVA-ul platit pentru ele de la stat.

Sa le vedem pe un exemplu simplu:
Vreti sa va faceti o firma de consultanta, unde facturati servicii si aveti anumite achizitii.

Neplatitor de TVA:
Serviciile prestate sa presupunem ca le facturati 1000 lei, tva 0.
Cumparari aferente un calculator 700 lei plus tva 168 lei, total 868 lei. Aceasta este suma inregistrata in contabilitate = 868 lei.

Pentru firma platitoare de tva:
Servicii prestate: 1000 lei plus tva 240, total contabilitate 1240 lei.
Achizitii la fel ca mai sus (700+168=868 lei)
La final de luna pentru firma platitoare de TVA in contabilitate Dumneavoastra aveti 1000 lei venit brut (banii dvs din banca sa zicem), tva de recuperat de la stat 168 de lei (de la calculator) si TVA de dat la stat 240 lei – de la prestarile de servicii. Rezulta ca mai trebuie sa dati la stat 72 lei diferenta dintre cele doua TVA uri.

In concluzie : in ce cazuri sa optati pentru o firma neplatitoare de TVA:
– Daca prognozati venituri sub 65.000 E;
– Daca facturati consumatorul final care nu poate sa-si deduca TVA-ul (persoanelor fizice);
– Daca nu aveti achizitii multe pentru firma;
– Daca prestati servicii;
– Daca sunteti la inceput de drum si vreti sa infiintati o firma cu costuri minime;

In caz ca nu sunt bifate toate cele de mai sus, ar fi bine sa optati pentru o firma platitoare de TVA.

UN BUSINESS DE SUCCES. IN ERA TEHNOLOGIEI SI A VITEZEI, TESATURILE REALIZATE IN RAZBOIUL BUNICII SUNT DIN NOU LA MODA. STRAINII SI ROMANII PLATESC MII DE EURO PENTRU ELE.

Strainii si romanii investesc mii de euro pentru a-si decora camerele cu tesaturi lucrate manual. Si la noi fenomenul designului interior cu elemente traditionale a inceput sa prinda contur. Trebuie insa sa ai pregatit si un buget pe masura: de exemplu, un covor ajunge sa coste pana la 1000 de euro.

Genoveva Hossu: „Un interior bine structurat folosind aceste elemente traditionale este important sa pastreze autenticitatea lucrarilor din trecut”.

Genoveva Hossu este designer si spune ca decorul cu accente traditionale incepe sa devina un fenomen. Lucrurile interpretate in texturi moderne se gasesc la toate colturile. Cele autentice, in schimb, necesita o investigatie mult mai amanuntita.
Dam putin timpul inapoi si mergem direct la producator. In judetul Alba, doamna Elena a invatat tainele tesutului la razboi de la mama ei. Acum are trei razboaie unde tese sute de metri de panza si covoare extrem de apreciate peste hotare. Modelele alese sunt si ele vechi. Un covor de 2 m ajunge sa coste si 1000 de euro.

La Bucerdea Vinoasa, doamna Ileana se mandreste cu obiectele de artizanat extrem de apreciate de straini. Tehnica folosita de mesterii populari este aceeasi ca acum zeci de ani. Se pune urzeala din fir de bumbac, se inavadeste si apoi se tese.

Ileana Mohora, mester popular: „Strainii sunt interesati de majoritatea produselor, dar cel mai mult sa le aminteasca de bunici, avem aici un pres cu urzala de bumbac cu bateala de lana cu canepa.”

Faima covoarelor viu colorate din Maramures a ajuns pe toate continentele. Drept exemplu, egiptenii, asiaticii ori americanii si-au impodobit locuintele cu carpetele intesate de traditie si culoare.

http://www.incont.ro/…/un-business-de-succes-in-era-tehnolo…

Un business de succes. In era tehnologiei si a vitezei, tesaturile realizate in razboiul bunicii…

Strainii si romanii investesc mii de euro pentru a-si decora camerele cu tesaturi lucrate manual. Si la…

INCONT.RO|DE INCONT

O AFACERE NU SE CONSTRUIESTE DE LA SINE, IAR OMUL DIN SPATELE REZULTATELOR LA CARE PRIVIM TREBUIE SA AIBA O SUITA DE CALITATI PE CARE NU LE REGASIM LA ORICINE.

Un antreprenor trebuie sa stie sa joace mai multe roluri, sa fie responsabil pe mai multe planuri si sa demonstreze abilitati care lipsesc, de multe ori, celor care isi concentreaza atentia intr-o singura directie. O reteta de succes are ingrediente atent selectate, iar experienta si lectiile acumulate in timp sunt elementul final care decid, pana la urma, succesul sau esecul unei afaceri.

De la o idee la o afacere de succes: Interviu cu Adina Mocanasu despre managementul de exceptie…

O afacere nu se construieste de la sine, iar omul din spatele rezultatelor la care privim trebuie sa aiba o…

MANAGER.RO

DE-ACUM, BONELE POT LUCRA CU CONTRACT DE MUNCA SAU CA PFA. CE CONDITII TREBUIE SA INDEPLINEASCA PENTRU A PROFESA?

Exercitarea profesiei de bona se realizeaza de-acum in baza unui contract de munca sau prin desfasurarea activitatii ca persoana fizica autorizata. Masura este cuprinsa in legea privind reglementarea profesiei de bona, ce se aplica din aceasta luna.

Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 922 din 18 decembrie 2014 si se aplica din aceasta luna.

Noile reguli definesc bona ca fiind persoana fizica, cetatean roman sau strain cu domiciliu sau resedinta legala in Romania, calificata sa desfasoare servicii de ingrijire si de supraveghere a copilului.

Exercitarea profesiei se realizeaza de-acum prin furnizarea serviciilor in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica sau prin desfasurarea activitatii ca persoana fizica autorizata.

Actul normativ care se aplica din aceasta luna prevede ca poate fi bona orice persoana fizica care indeplineste urmatoarele conditii:

este cetatean roman sau strain, cu domiciliul sau resedinta, de regula, in aceeasi localitate cu domiciliu/resedinta copilului;
este cetatean strain cu drept de munca in Romania si poseda un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bona;
are capacitate deplina de exercitiu;
este apta din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
este apta din punct de vedere psihologic; aceasta conditie se dovedeste cu raportul eliberat in conditiile legii;
nu are antecedente penale, cu exceptia faptelor savarsite din culpa, dovedite prin certificat de cazier judiciar.
In schimb, nu poate exercita profesia de bona persoana fizica care locuieste impreuna cu alte persoane care au fost condamnate penal definitiv (in situatia in care ingrijirea copilului are loc la resedinta bonei), cea care este decazuta din drepturile parintesti, precum si persoana care sufera de boli cronice transmisibile sau locuieste cu alte persoane care sufera de astfel de afectiuni. De asemenea, nici persoana fizica care este dependenta de substante psihotrope sau stupefiante si/sau plante ori substante cu proprietati psihoactive si nici cea careia i-a fost retras atestatul de asistent maternal nu vor putea lucra ca bone.

Conform noilor dispozitii, bona indeplineste, cel putin, urmatoarele atributii:

ingrijirea si supravegherea copilului;
hranirea copilului;
acordarea primului ajutor in caz de imbolnavire/accidentare a copilului;
informarea reprezentantului legal al copilului cu privire la evolutia acestuia, precum si informarea de urgenta a angajatorului referitor la aparitia unor situatii deosebite cu privire la copil;
insotirea copilului la activitati recreative, culturale, artistice, sportive si scolare proprii varstei sau sprijinirea acestuia pentru desfasurarea unor asemenea activitati, precum si realizarea de activitati de educare si dezvoltare a deprinderilor de viata independenta;
alte atributii convenite prin contract.
Aceste atributii se exercita in baza unui plan de activitati, stabilit de comun acord cu reprezentantul legal al copilului, in functie de nevoile copilului si ale familiei acestuia.

De asemenea, bona raspunde disciplinar, contraventional, civil si penal, dupa caz, potrivit legii.

In situatia in care bona este organizata ca persoana fizica autorizata, aceasta raspunde, pentru nerespectarea conditiilor contractuale, contraventional, civil si penal, dupa caz, potrivit legii.

Motivatiile unui antreprenor de succes. Interviu cu Anca Pascu:
Anca Pascu este CEO la Diamond Experience. Are peste 14 ani de experienta in vanzari, marketing si organizare de evenimente. Cei mai multi profesionisti o cunosc drept „omul care il aduce pe Robin Sharma in Romania”. Mai mult de atat, Anca Pascu este antreprenoare, manager in cadrul unei companii private, sotie si mama. Face mai mult decat zece femei la un loc. Pentru ca poate. Inainte de toate, pentru ca vrea. De la vointa pleaca totul. Aici se formeaza atitudinea, elementul vital care catalizeaza orice forma de reusita.

Anca Pascu isi datoreaza o mare parte din succes lui Robin Sharma, unul dintre cei mai cunoscuti experti in leadership din lume. I-a citit cartile, i-a urmat programele si a aplicat sfaturile sale in propria ei viata. Rezultatele sunt pe masura asteptarilor.

Unul dintre cele mai bune evenimente ale anului, pentru profesionisti si pentru antreprenori, este Best Performance Tactics for Success, organizat de Anca Pascu. Invitatul special este Robin Sharma.

In cadrul unui interviu oferit pentru Manager.ro, Anca Pascu ne ofera cateva raspunsuri, solutii si repere in materie de leadership si dezvoltarea competentelor in viata profesionala si in cea personala.http://www.manager.ro/…/interviu-cu-anca-pascu-despre-depas…

 Interviu cu Anca Pascu. Despre depasirea propriilor limite in viata profesionala si in cea personala

Anca Pascu este CEO la Diamond Experience. Are peste 14 ani de experienta in vanzari, marketing si organizare de evenimente. Cei mai multi

MANAGER.RO

Top of Form

Impact – 17 persoane

  O şansă în plus

Publicat · 23 iunie la 13:23 ·

Firmele si PFA vor avea pe langa CUI si CIF inca un cod unic de identificare.

 

Atat persoanele juridice, cat si cele fizice, vor fi identificate in Registrul Comertului prin inca un cod de inregistrare, potrivit unei legi care a fost promulgata joi de Presedintele Romaniei. Astfel, acestea vor avea in plus, pe langa numarul de ordine actual din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala, si un identificator unic la nivel european.
Noul cod unic de identificare (EUID) va permite contribuabililor sa fie identificati in sistemul de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene, din care urmeaza sa faca parte si Registrul Comertului din Romania.
Noile reglementari privind identificarea operatorilor economici sunt cuprinse intr-o lege promulgata joi, 18 iunie, de Presedintele Romaniei, care fusese adoptata prin vot final de deputati la finalul lunii mai.
Legea nu se va aplica imediat dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, ci va intra in vigoare peste aproximativ doi ani, in 17 iulie 2017.
Noul cod unic de identificare va individualiza operatorul economic in tot spatiul comunitar.
Potrivit Legii promulgate joi, registrul central al comertului (tinut de Oficiul National al Registrului Comertului – ONRC) si registrele comertului tinute de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale urmeaza sa fie incluse intr-un sistem european in care vor fi cuprinse toate registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comertului. Pentru ca persoanele fizice si juridice inregistrate in registrele comertului din Romania sa poate fi identificate in sistemul european, ele vor primi un nou cod de identificare, mai exact – identificatorul unic la nivel european (EUID).
Acest nou cod de identificare va fi atribuit contribuabililor inregistrati la Registrul Comertului, pe langa identificatoarele deja existente, pe care ei le au in momentul de fata, respectiv numarul de ordine din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala. Noul cod va fi primit atat de persoanele juridice, cat si de persoanele fizice care se inregistreaza la ONRC pentru a desfasura activitati economice sub forma de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale.

Codul EUID, care se va implementa din 2017, va include: elementul de identificare al Romaniei,
elementul de identificare al registrului national in Uniunea Europeana, numarul persoanei din Registrul Comertului.

Totodata, conform prevederilor din noua lege, daca va fi necesar, pentru a evita erorile de identificare, codul unic de inregistrare la nivel European va contine si alte elemente, care nu sunt insa specificate in reglementarile promulgate de Presedintele Romaniei.

Actul normativ mai stabileste ca identificatorul unic la nivel European EUID va fi trecut pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, documentul pe care orice firma sau persoane fizica il primeste la inmatricularea ca operator economic in Registrul Comertului. Documentul contine, in prezent, numai numarul de ordine din registrul comertului si codul unic de inregistrare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor.

Oricine va putea obtine online si gratuit date despre orice firma din UE
Noua lege prevede ca, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, ONRC urmeaza sa puna la dispozitia publicului documentele si informatiile referitoare la profesionistii din toate tarile membre ale Uniunii Europene, inregistrati in registrul comertului.

Astfel, pe pagina de internet a ONRC si pe portalul de servicii online al acestuia, urmeaza sa fie disponibile gratuit prin sistemul de interconectare a registrelor comertului urmatoarele informatii:

  • denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in registrul comertului;
  • sediul social/profesional al persoanei inregistrate in registrul comertului si statul membru in care este inmatriculata;
  • numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate, identificatorul unic la nivel european EUID si codul unic de inregistrare fiscala;
  • starea firmei.

De asemenea, contra-cost, pe cheltuiala solicitantului, vor putea fi eliberate copii in format electronic ale certificatelor de pe inregistrarile efectuate in registru actelor prezentate in acest scop, certificatelor constatatoare ca un anumit act sau fapt este ori nu este inregistrat.

Actul normativ precizeaza ca nivelul de tarifare perceput pentru furnizarea de copii si/sau informatii prin sistemul de interconectare a registrelor comertului nu va depasi costurile administrative asociate.

Structura registrului comertului va fi modificata
Noua lege actualizeaza si structura actuala a registrului comertului, acesta urmand sa fie organizat diferit fata de acum. Astfel, in noua sa forma, registrul va fi impartit in trei categorii: un registru pentru inregistrarea persoanelor juridice societati, companii nationale si societati nationale, regii autonome, grupuri de interes economic, organizatii cooperatiste, societati europene, grupuri europene de interes economic, alte persoane juridice expres prevazute de lege, cu sediul principal sau sedii secundare in Romania;
un registru pentru inregistrarea persoanelor juridice societati cooperative si societati cooperative europene, cu sediul principal sau sedii secundare in Romania; un registru pentru inregistrarea persoanelor fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, cu sediul profesional sau sedii secundare in Romania. In prezent, registrul comertului este alcatuit dintr-un: registru pentru inregistrarea comerciantilor persoane fizice si asociatii familiale, un registru pentru inregistrarea societatilor cooperative si
un altul pentru inregistrarea celorlalti comercianti persoane juridice.
Prin sistemul de interconectare, ONRC va primi si cereri pentru dizolvare, lichidare sau de insolventa

Oficiul registrului comertului va putea primi, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, informatiile si documentele privind deschiderea si incetarea oricarei proceduri de dizolvare, lichidare sau de insolventa a persoanei juridice din statul membru al Uniunii Europene, precum si privind radierea acesteia din registru, pentru inregistrarea din oficiu a acestora, cu titlu gratuit, in registrul comertului, in care sunt inregistrate la sucursalele deschise de aceasta.

De asemenea, la randul sau, oficiul registrului comertului urmeaza sa transmita, prin intermediul sistemului de interconectare a registrelor comertului, cu titlu gratuit, informatiile si documentele mentionate anterior referitoare la persoanele juridice inregistrate in Romania si care au infiintate sucursale in alte state membre ale Uniunii Europene, in vederea inregistrarii acestor date in registrul comertului.

In cazul in care persoana juridica din statul membru al Uniunii Europene a fost radiata din registru, oficiul registrului comertului va radia, din oficiu, cu titlu gratuit, sucursalele acesteia, imediat ce a primit informatiile si documentele in acest sens, se mai prevede in noua lege. Exceptie vor face sucursalele persoanelor juridice din statul membru al Uniunii Europene care au fost radiate din registru ca o consecinta a unei modificari a formei juridice a entitatii in cauza, a unei fuziuni sau divizari sau a unui transfer transfrontalier al sediului social.http://www.avocatnet.ro/

 

Avocatnet.ro, cea mai mare comunitate de business si juridica din Romania.

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

AVOCATNET.RO|DE LEGALNET

Top of Form

 

 

 

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.